marți, 16 aprilie 2013

‘Energia sexuala este cea care se transforma in iubire’(OSHO)

  • Osho, despre sex si iubire

Energia sexuala este cea care se transforma in iubire. Oamenii au fost intorsi impotriva propriei lor energii. La suprafata, fiintele umane sunt invatate sa sustina renuntarea la toate conflictele, toate luptele, toate bataliile. Dar adanc in interior ei sunt in esenta invatati sa lupte: ”Mintea este otrava, deci lupta impotriva ei!.” Si la suprafata ni se cere sa sa renuntam la toate conflictele! Insasi invataturile care stau la baza conflictului interior al omului ii cer sa renunte la conflict! Pe de o parte, innebunesti oamenii, iar pe de alta parte, deschizi aziluri sa-i tratezi. Pe de o parte raspandesti germenii bolii, pe de alta parte construiesti spitale pentru a-i trata pe cei bolnavi.
Este foarte important sa intelegi un lucru in acest context. Fiintele umane nu pot fi niciodata separate de sex. Sexul este insasi sursa vietii noastre; te nasti din ea. Existenta a acceptat energia sexului ca punct de plecare al creatiei, iar sfintii vostri o numesc a fi pacatoasa…ceva pe care existenta insasi nu il considera a fi un pacat! Si daca te gandesti la Dumnezeu ca creator, si daca Dumnezeu considera sexul a fi un pacat, atunci nu exista un pacatos mai mare ca Dumnezeu in aceasta lume, nici un pacatos mai mare ca Dumnezeu in acest univers.
Vezi o floare care a inflorit – te-ai gandit vreodata ca inflorirea unei flori este un act de pasiune, un act sexual? Ce se intampla cand floarea infloreste? Fluturii vor sta pe ea si ii vor purta polenul, sperma sa, spre o alta floare. Un paun danseaza glorios – un poet ii va canta cantece, sfintii vostri vor fi si ei umpluti de bucurie la vederea lui. Dar sunt ei constienti ca dansul este o exprimare deschisa a pasiunii, care este la baza un act sexual? Paunul danseaza pentru a-si seduce iubita. Paunul ii face semn iubitei, sotiei sale. Pasarea canta, paunul canta, baiatul a devenit adolescent, fata s-a transformat intr-o femeie frumoasa – toate acestea sunt expresii ale energiei sexuale. Toate sunt manifestari diferite ale energiei sexuale. Toata viata, toate expresiile, toata inflorirea este in esenta energie sexuala. Si impotriva acestei energii, religiile si culturile au turnat otrava in mintile fiintelor umane. Ei incearca sa implice fiintele umane intr-o lupta impotriva ei. Ei au ademenit oamenii in aceasta lupta impotriva propriei lor energii de baza, astfel incat au devenit jalnici, patetici, goliti de iubire, falsi, insignifianti.
Omul nu trebuie sa lupte impotriva sexului, ci sa creeze o prietenie cu el, si sa ridice curentul vietii spre inaltimi.
In timp ce binecuvanta un cuplu proaspat casatorit, un intelept din Upanisade i-a spus miresei: ”Fie ca tu sa fii mama a zece copii, si in cele din urma, fie ca sotul tau sa devina al unsprezecelea.” Daca pasiunea este transformata, sotia poate deveni mama; daca pofta trupeasca este transformata, sexul poate deveni iubire. Doar energia sexuala infloreste in energia iubirii.
Dar noi am umplut oamenii cu un antagonism fata de sex, si rezultatul este ca, nu numai ca iubirea nu a inflorit in ei – pentru ca iubirea este o evolutie dincolo de energia sexuala, si poate veni doar prin acceptarea ei – dar mintile lor au devenit tot mai mult si mai mult sexuale din cauza opozitiei fata de sex. Toate cantecele noastre, toata poezia noastra, toata arta si pictura noastra, toate templele noastre si statuile din ele au devenit direct sau indirect centrate in jurul sexului. Mintile noastre se invart in jurul sexului. Nici un animal din lume nu este sexual asa cum sunt fiintele umane. Fiintele umane sunt sexuale 24 de ore pe zi – treze sau adormite, stand sau mergand, sexul a devenit totul pentru ele.
Din cauza acestei dusmanii fata de sex, din cauza acestei opozitii si reprimari, a devenit ca un ulcer pentru fiinta lor.
Cineva nu poate fi liber de ceva care este insasi radacina vietii sale. Dar in procesul acestui permanent conflict interior, toata viata sa poate deveni bolnava – si asta s-a intamplat. Asa zisele voastre religii si culturi sunt in esenta responsabile de sexualitatea care este atat de evidenta in umanitate. Nu ”baietii rai” ci ”baietii buni” si sfintii sunt cei responsabili pentru asta. Pana cand toata rasa umana nu se elibereaza de aceasta greseala a liderilor religiosi si a ”baietilor buni”, nu este nici o posibilitate pentru ca iubirea sa se nasca.
Vreau sa va spun ca sexul este dumnezeiesc. Energia sexului este energie divina, energie dumnezeiasca. De aceea aceasta energie creeaza viata noua. Este cea mai mareata, mai misterioasa forta dintre toate.
Renunta la acest antagonism fata de sex. Daca vrei ca iubirea sa se reverse vreodata in viata ta, renunta la acest conflict cu sexul. Accepta
sexul in mod extatic. Recunoaste-i sacralitatea. Recunoaste-i binecuvantarea.
Continua sa cauti mai adanc si mai adanc in el si vei fi uimit, cu cat accepti sexul cu o calitate de sacralitate, cu atat mai sacru va deveni. Si cu cat te afli mai mult in conflict cu el, ca si cum ar fi ceva pacatos sau murdar, cu atat mai pacatos si mai urat va deveni.
Osho, Sex Matters, St. Martin’s Press, New York, 2002,
Articol preluat de pe site-ul Osho Joy.
Copyright © 2002, Osho International Foundation,
Copyright, pentru versiunea in limba romana: Osho Joy Meditation Center
Traducere: Marius Lazar
(Sursa: text preluat, tradus si adaptat de aici. http://www.creationsmagazine.com/articles/C88/Osho.html )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu