miercuri, 9 octombrie 2013

Terapia cu delfini (vindecare)

Cand am aflat ca un copil cu autism din Germania a trebuit sa astepte cel putin 2-3 ani pentru a putea beneficia de delfin-terapie in Florida , am fost foarte intrigat.
Asa mi-a venit ideea de a oferi o astfel de terapie aici , in Antalya . In acest fel , copiii din Europa nu o sa mai fie nevoiti sa se inscrie pe lungi liste de asteptare pentru a beneficia de delfin-terapie.Dupa 10 ani de eforturi , am reusit sa oferim posibilitatea copiilor de a beneficia de delfin-terapie in cadrul Soulscience School Antalya , in anul 2001...
 Nu doar familiile copiilor autisti , dar si al copiilor cu tetrapareza spastica sau cu boli genetice rare au aratat un mare interes pentru delfinoterapie . Trecand peste toate obstacolele , am reusit ca astazi sa putem oferi programul de terapie cu delfini copiilor cu diverse afectiuni neuro-psiho-motorii .
O sesiune de delfinoterapie dureaza 10 zile .Copilul innoata cu delfinii o jumatate de ora in fiecare zi , cu exceptia zilei de Luni . Dupa aceea urmeaza spectacolul delfinariului . In acest fel , copiii vor avea sentimentul ca pot face mai mult decat doar sa innoate cu puternicii delfini , atunci cand vor vedea ca acestia pot sa deseneze , sa cante , sa se joace cu mingea , sa faca salturi spectaculoase sau sa innoate foarte rapid . Copii reusesc astfel sa dobandeasca abilitati diverse , sa faca noi achizitii psiho-motorii , sa se dezvolte .
Dr. Murat Kemaloglu

Beneficiile delfin-terapiei

Innotul cu delfinii confera pacientilor o stare de bine si liniste sufleteasca , creste imunitatea organismului , stimuleaza atentia si autocontrolul , crescand increderea de sine . Stimuland interesul si curiozitatea pentru mediul inconjurator , delfin-terapia imbunatateste radical relatiile interpersonale ale pacientilor.
In acelasi timp , pacientii care benefiaciaza de ergoterapie , logopedie sau fizioterapie , vor observa o crestere a eficientei acestor terapii.
Dupa terapia cu delfini , copilul cu probleme speciale va incepe sa invete mai repede , astfel ca intr-o luna sau doua va reusi sa faca achizitii psiho-motorii pentru care ar fi avut nevoie de un an de zile . Delfinoterapia accelereaza capacitatea de invatare de pana la 10 ori , efectul maxim observandu-se la 6 luni - 1 an dupa sesiunea de delfinoterapie .
Dupa terapia cu delfini , un copil autist care apoi a beneficiat de alte terapii specifice timp de un an de zile , a scapat complet de simptomatologia caracteristica autismului , astfel ca la revenirea pentru delfinoterapie nu mai prezenta nici un astfel de simptom .

Innotul cu delfini

In fiecare dimineata , copilul cu nevoi speciale intra in apa si innoata alaturi de delfini timp de 30 de minute . Copilul sta in strans contact cu delfinul , il imbratiseaza , il mangaie ; delfinul canta si-l ajuta pe copil sa innoate , acesta tinandu-se doar de aripioara dorsala a delfinului .  Incet , copilul incepe sa aiba incredere in delfin , realizand ca acesta il ajuta sa innoate .  O senzatie unica , de liniste si armonie , care nu poate fi regasita in nici o alta circumstanta . Toate aceste exercitii sunt atent supravegheate de Dr. Murat Kemaloglu , de un dresor de delfini , precum si de un profesor de sport specializat in terapia copiilor cu nevoi speciale .
Dupa o jumatate de ora de innot cu delfinii , interesul si curiozitatea copilului pentru tot ce-l inconjoara creste semnificativ . Participantul reuseste sa interactioneze mai bine cu alte persoane . Ca o consecinta , se constata accelerarea capacitatii de invatare a copiilor care beneficiaza  de logopedie sau  de alte forme de psiho-terapie .
Dupa delfino-terapie , copilul cu nevoi speciale face achizitii psiho-somatice intr-un timp mult mai scurt , in o luna sau doua , fata de 6 luni - 1 an , cat ar fi avut nevoie in absenta delfino-terapiei . E nevoie de echipamente speciale de innot ( ca cele din neopren , folosite pentru scufundari ) astfel incat copiilor sa nu le fie frig in apa . Sfatuim parintii sa cumpere un astfel de costum pe marimea  copilului , existand posibilitatea si de a folosi un costum din dotarea centrului dar care sa nu se potriveasca perfect .

Terapie de familie

Familia are o importanta uriasa in dezvoltarea copilului ; toate familiile vor fi incluse intr-un program de 2 ore pe zi de terapie speciala . In familiile cu probleme , anxioase , pesimiste , dezvoltarea copilului poate fi influentata negativ .
De aceea , familiile copiilor care fac delfino-tarapie , timp de doua ore in fiecare zi vor fi instruite in legatura cu diverse tehnici mentale care sa-i ajute in depasirea anxietatii si a temerilor legate de viitorul copilului .

Sursa: http://www.delfin-terapie.ro/terapia-cu-delfini

Daca ai nevoie acum de terapie si nu ai atatia bani pentru a merge in Anthalia te invit sa participi la initierea Delhin Reiki, costa doar 50 lei + 30 Maestria in Dolphin( ghidare in cele 21 zile de autovindecare, simboluri Reiki si Manualul Maestrului)
Contact: nagymelinda3@yahoo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu